diumenge, 31 de gener del 2010

Resultats enquesta gener 2010

QUIN ÉS EL LLEGAT HISTÒRIC MES REPRESENTATIU DE VILASSAR?


El conjunt megalític de Can Boquet     13 (25%)

Els forns romans de la Fornaca     5   (9%)

El Castell     25 (48%)

El Teatre la Massa    5 (9%)

El museu del Cau del Cargol    3 (5%)

El Museu Arxiu de Vilassar   1 (1%)


Vots : 52

dissabte, 30 de gener del 2010

30 01 2010 Visita del Club Alpí Palamós

Aprofitant el Sol que feia, tot i que la temperatura va ser un xic baixa, dissabte 30 de gener del 2010 vàrem acompanyar el membres del Club Alpí Palamós a fer una visita a les Coves d'en Nadal, els jaciments de can Boquet i el menhir de la Pedra del Diable.
En Pere Parra, na Maria Luz Bao i en Ramigi Serra coneixien el sector de can Boquet arrel d'una caminada que havien fet des de Mataró. Ells, com a membres del Club Alpí, i de manera particular, entussiastes del megalitisme, el dia de la caminada van contactar amb en Pau Ubach. A partir d'aquí va ser un dit i fet.
Estaven molt interessats en can Nadal i el menhir.
Vàrem quedar a les 10.00 h del matí a can Banús (Museu Arxiu de Vilassar de Dalt), on vem poder veure el material (ceràmica, sílex...) fruit del resultat de les excavacions del jaciments que estavem a punt de veure.
La primera parada va ser a can Nadal. És un conjunt de tres elements: la cova de l'Ermità, la cova del Grony i la cova de la Gruta. Es va comentar la similitud amb altres jaciments del mateix estil.
Tot seguit vem anar visitar can Boquet: el menhir de Cal Camat, les tombes de l'Alta Edat Mitja, el dolmen de la Roca d'en Toni, els Cubs i la Pedra Lliscant, els Rocs d'en Sardinyà, la Cabana i el Castell de Pedra amb la paret Lliscant, la Cova del Pont, la Cova d'en Joan, la Cova d'en Pau, la Cova de la Granota i una pedra amb una tipologia de para-dolmen realment interessant. Vàrem aprofitar per comentar moltes de les similituds físiques, estructurals, d'utilització, d'ubicació.... que hi ha entre els "nostres" jaciments megalítics del Maresme i els "seus" jaciments de l'Empordà. És important senyalar la presència del granit i el sauló en ambdues comarques i les possibilitats d'aprofitament dels blocs granítics, però al mateix temps, lamentant les dificultats de conservació que provoca la basicitat del terreny. Els va sorprendre de manera positiva la concentració de jaciments d'aquest sector.
La matinal arqueològica va acabar amb una visita al menhir de la Pedra del Diable. Animats de tot el dia de xerrar de "pedres", no vem deixar de comentar la possibilitat d'aixecar el menhir en un futur i reconstruir-lo amb la part que li manca.
No vem despedir-nos sense fer un intercanvi d'adreces i material publicat.
Editen uns itineraris per conèixer els jaciments on il·lustren i detallen l'element. Realment és una lectura interessant: molt directa, fàcil de comprendre, amb una informació clara i visual.
Felicitats i us encoratgem a seguir treballant en aquesta línia.
Us fem arribar una cordial salutació i recorda-vos que us queda conèixer la part de la plana de casa nostra.

divendres, 29 de gener del 2010

29 01 2010 Quim Graupera

No és la primera vegada que des del blog de la secció es fa referència a la importància de la relació, vinculació, companyerisme... del treball compartit amb d'altres grups paral·lels a nosaltres i a la feina que es fa en el conjunt de la comarca.
Voldriem agrair a en Quim Graupera, coneixador de la nostra història local i del patrimoni del nostre municipi, que ens hagi dedicat un article en exclusiva al seu blog.
És doncs de rebut, que nosaltres també el volguem saludar d'una manera molt particular i animar als nostres lectors que també visitin el seu blog: presenta un estudi molt profund de molts elements de la comarca però des d'una visió molt didàctica.
Us adjuntem l'adreça: http://quimgraupera.blogspot.com/.
No podem acabar aquesta referència a en Quim Graupera sense enviar-li una particular salutació i a encoratjar-lo per tal que segueixi en aquesta tasca tan apassionant en la que treballa.
Moltes gràcies Quim.

diumenge, 24 de gener del 2010

24 01 2009 Visita a la Necròpolis de les Pistes d'Atlestisme - Col·lectiu Esparreguerí de Recerca



Diumenge al matí, dia 24 de gener de 2009, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerca, va visitar la Necròpolis de les Pistes d'Atletisme de Vilassar de Dalt i el recinte dels Forns Romans de la Fornaca.

La visita va ser coordinada per n'Oriol Achón, President del Col·lectiu Esparreguerí de Recerca i arqueòleg director de l'excavació de la Necròpolis de les Pistes d'Atletisme de Vilassar de Dalt.

Durant pràcticament una hora, es van anar comentant les tombes que han aparegut fins al moment: diferents tipologies, diferents orientacions, diferents nivells,... les restes trobades.... Un jaciment realment important que caldrà anar descobrint i encara pot donar "sorpreses".

Posteriorment, de la mà de l'arqueòloga local Núria Rosselló, el grup va descobrir el jaciment dels Forns Romans de la Fornaca. Espai arquitectònicament interessant i molt singular a nivell arqueològic.

Ja hi hem comentat en aquest blog en alguna que altra ocasió, però és molt interessant rstablir lligams amb grups i entitats que treballen pel patrimoni.

divendres, 15 de gener del 2010

11 01 2010 Segueix l'excavació de la necròpolis de les Pistes d'Atletisme

El passat dilluns 11 de gener del 2010 l'empresa Arqueociència ha reiniciat els treballs d'excavació de la necròpolis de les Pistes d'Atletisme de Vilassar de Dalt.

Arqueociència ja va iniciar les excavacions en aquest sector quan es van fer les obres de construcció de la nova escola pública que s'ubica sobre els terrenys de l'antic camp de futbol municipal. En aquesta ocasió ja varen aparèixer sitges i una rasa en el terreny interpretat com un curs d'aigua.

Les obres de construcció de l'escola també tingueren repercussió sobre el terreny veí (part Sud) on s'ubicaven les anteriors pistes d'atletisme municipals. Per reubicar les noves pistes d'atletisme, es va rebaixar el terreny uns 50-60 cm. Amb aquesta intervenció mínima, es va deixar al descobert tot un conjunt de sitjes, rases (interpretades per l'extracció d'argiles), un forn de ceràmica i un conjunt de 28 tombes corresponents a la necròpolis. Aquesta intervenció va anar a càrrec de l'arqueòloga Lourdes Muret de l'empresa Antequem.

Amb una nova injecció econòmica per part de la Generalitat de Catalunya, aquest dilluns s'han començat els treballs d'excavació per part de l'empresa Arqueociència. Els treballs compten amb el suport del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i en especial dels components de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu .
Els treballs tenen com a objectiu inicial determinar i delimitar la totalitat d'elements arqueològics i poder configurar les dimensions del conjunt. A més a més, ja s'han iniciat els treballs d'excavació de diferents tombes.

L'espectativa és màxima a l'espera de poder tenir més informació.

Per a més informació complementària es pot visitar l'entrada del dia 4 10 2009 d'aquest mateix blog de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu de Vilasar de Dalt i a la pàgina web de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt.

dilluns, 11 de gener del 2010

09 01 2010 Visita de Premià de Dalt

Dissabte 9 de gener de 2010 vàrem tenir el gust d'acompanyar una delegació de Premià de Dalt, encapçalada per Mn Colomer i en Josep Camprubí, que estaven interessats en conèixer una mica millor la història de Sant Josep Oriol i Mn Josep Mas. Cada any realitzen aquesta visita, que amb l'excussa de visitar el pessebre monumental de can Banús, complementen amb algun que altre aspecte de Vilassar de Dalt, especialment si té relació amb el seu poble.
La visita va començar a les 10.00 h del matí, per passar per davant de la casa on va morir Mn Josep Mas. La casa és el número 5 de la Riera Salvet (prop de cal Doctor). Mn Mas va nèixer a Sant Mateu de Premià de Dalt i va ser arxiver de la catedral de Barcelona, però sobretot, i de cara a Vilassar de Dalt, va ser l'historiador dels nostres sants patrons de la Festa Major d'abril: els Sants Màrtirs.
Seguidament vàrem passar per can Misses (a sota el casal Popiular) per veure la casa on va viurre Sant Josep Oriol. Va ser fet sant en el sXIX a resultes de la seva gran espiritualitat i de la seva entrega sens mesura pels pobres. Té un carrer dedicat a Vilasar de Dalt i una plaça a mataró (entre altres reconeixaments).
La visita va continuar amb la descoberta per part de la gent de Premià de Dalt de la capella de Sant Josep Oriol a can Bruguera de Vilassar de Dalt. Entre altres aspectes, ressaltar que es conserva el bastó que va dur (una mica escurçat ja que la família en retallava la punta a manera de reliquiari) i que l'altar reflexa una temàtica poc tractada com són els tres Reis Mags (la família Bruguera hi tenia especial afinitat, fins a tal punt que diferents fills de la casa van portar el nom de ses majestats d'Orient). Així mateix, la família va tenir el detall de mostrar la casa i el celler. També ens van descobrir la relació del sant amb la casa: es veu que en cert moment hi havia una filla del poble per casar, i Sant Josep Oriol, en aquell moment confessor de la noia, va fer manera de casar la noia amb un fill de can Bruguera.
El següent punt va ser la pujada al campanar de l'esglèsia de Sant Genís de Vilassar de Dalt. Un fet sempre curiós el de poder veure el poble des de tant singular mirador.

Acte seguit la comitiva va anar a can Banús. Van contemplar el pessebre i van carregar forces amb el pica-pica de nous, atmetlles i avellanes i el vi ranci i moscatell.
Així mateix, van conèixer una mica millor el patrimoni de Vilassar de Dalt amb una visita comentada de l'exposició d'arqueologia. Es va fer un incís especial amb aquelles peces que més relació guardaven amb Premià de Dalt.
Tot i que el tema principal de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt és òbviament l'arqueologia, la fotografia que il·lustra la visita no és d'aquest àmbit, sinó que mostrem per la seva especial singularitat, una imatge de la capella de Sant Josep Oriol mentre Mn Colomer n'explicava els detalls.

dijous, 7 de gener del 2010

05 01 2010 La Plataforma salvem la riera de Pineda visita Vilassar de Dalt


El passat dimarts 05/01/2010, alguns dels components de la "Plataforma salvem la riera de Pineda" van fer una visita a Vilassar de Dalt tornant-nos la visita que la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt ja els havim fet l'any passat.


Tan la plataforma com la secció compartim objectius i dificultats, cadascú en el seu territori, però amb gran semblança i paral.lelismes evidents amb la resta de grups que treballen en la recerca, conservació i difusió del patrimoni.


La plataforma salvem la riera de Pineda actualment està restaurant un forn de calç, així com també va fer accions de millor en el molí i té preocupacions amb les restes de l'aquaducte. Tots aquestes elements de notable interès històric (tant per la seves singulars característiques com per la importància que han tingut en diferents moments de la història) es troben enclavats en un àmbit topogràfic molt concret: la reira i la seva conca pròxima. A part, la plataforma també treballa per la preservació del propi espai amb un interès natural.


La visita de la plataforma va començar amb la visita a la Cel.la Vinària de Teià i al CAT, per després poder veure els forns romans de la Fornaca i el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.


La visita va durar tot el matí . Per un costat va servir perquè ells coneguin de primera mà l'estat actual de l'arqueologia a Vilassar de Dalt i al mateix temps, posar en comú projectes de futur.


La fotografia correspon a un moment de la visita al recinte de la Fornaca visitant els forns romans.