dilluns, 15 de març del 2010

15 03 2010 Descripció de les peces corresponents a l’enquesta del mes de març’2010

A partir d’aquest mes de març dedicarem les enquestes del blog a donar a conèixer més àmpliament les peces que composen el fons arqueològic del museu axiu.

Les enquestes mostraran diverses peces i caldrà seleccionar-ne una en funció de la pregunta proposada.

La pregunta del mes de març fa referència a peces del Neolític. Totes les peces han estat excavades en jaciments de Vilassar de Dalt.

A les entrades anteriors es donaran de manera sintètica unes característiques de cada peça per poder ajudar a contestar la pregunta.
La resposta a la pregunta es publicarà amb la següent pregunta proposada del mes que ve.

15 03 2010 Dena de collaret o de braçalet

Referència: número de registre 240


Dena de collaret o de braçalet procedent de la Cova de la Granota.

Enterrament col•lectiu dins del conjunt d’aflorament de blocs granítics del sector de can Boquet.

15 03 2010 Puntes de sageta i làmines de silex

Referència: número registre 225 a 231 i 232 a 237


Conjunt de puntes de sageta de sílex tipus fulla de llorer i làmines de sílex procedents de la Cova de la Granota.

Enterrament col•lectiu dins del conjunt d’aflorament de blocs granítics del sector de can Boquet.

15 03 2010 Plaquetes de pedra polida i vaset ceràmic

Referència: número registre 220 i 215-216


Conjunt de puntes de plaquetes de pedra polida i vaset ceràmic procedents de la Cova d’en Pau.

Peces que composaven part de l’aixovar funerari d’un enterrament localitzat en una cavitat d’un aflorament de bloc granític del sector de can Boquet.

15 03 2010 Ceràmica cardial

Referència: número registre 472 - 475 - 477


Tres fragments de ceràmica cardial o també dita ceràmica montserratina, ja que un dels primers enclavaments on es va localitzar ceràmica d’aquest tipus va a les muntanyes de Montserrat.

Són tres fragments localitzats als Rocs d’en Sardinyà, aflorament de blocs granítics del sector de can Boquet (actualment destruit) associats a un element d’hàbitat.

15 03 2010 Molí de mà

Referència: número registre 100-101


Conjunt de dues peces que formen un molí de mà trobat a can Boquet.

L’aparició de l’agricultura comporta l’adopció d’un nou model social i productiu que transforma les pautes d’obtenció d’aliments de les anteriors societats caçadores-recolectores. Aquests canvis fan aparèixer eines i instruments nous.

El molí de mà permet treballar el gra collit. La ceràmica en permet conservar els fruits i els excedents. Tot i així, aquestes novetats no suposen la desaparició de la cacera, la pesca o la recol•lecció de fruits estacionals com a fonts alternatives per obtenir aliments, sinó que es convertiran en activitats paral•leles.

14 03 2010 Màgia a la Cella Vinària

Diumenge al matí, després d'uns dies de fred i mal temps, el Sol i el bon humor va brillar a la Cella Vinària de Teià.
Dins del conjunt d'activitats programades coma  acomplements a les visites del jaciment, el Mag Fèlix Brunet va fer riure a petits i grans (i els grans van riure com petits) durant la matinal màgica.
En acabar, el nombrós públic assistent va poder gaudir de la sempre interessant visita a la vil·la romana productora de vi.
Per a més informació sobre les activitats, a la part dreta del blog hi podeu trobar un link d'accés. Hi ha activitats realment interessants.

dissabte, 13 de març del 2010

13 03 2010 Les PREGUNTETES de la Secció d’Arqueologia

Des de principis d’any, la Secció d’Arquelogia ha donat un impuls al seu blog.

A part de la renovació dels seus continguts i la informació periòdica, les adreces relacionades i les imatges publicades, vàrem crear l’apartat de la pregunta: Les PREGUNTETES DE LA SECCIÓ.

Davant de la bona acollida que està tenint el blog de la Secció d’Arqueologia i de l’interès que desperten les enquestes que hem anat editant, hem pres de decisió de potenciar aquest aspecte del blog.
Així doncs, a partir d’ara, juntament amb els continguts que podreu anar llegint, us convidem a participar a LA PREGUNTETA que us proposem.

Les PREGUNTETES seran de temàtica variada, i el primer conjunt que editarem estarà orientat a conèixer les peces de la col•lecció arqueològica local.

Per respondre, l’enquesta admet un vot (que pot canviar-se) per cada IP, és a dir, el que seria un vot per ordinador. Instantàniament, cada vot queda registrat i apareix el resultat i el percentatge de vots emesos.
El vot és secret ja que no hi ha un recull d’adreces que han votat.

Per saber les respostes, us convidem a visitar l’exposició de la Sala d’Arqueologia de can Banús i a llegir les publicacions que la Secció ha anat editant aquests darrers anys.

Ja ho sabeu, a respondre les PREGUNTETES.

Convideu als amics, la família... i a tota la classe!!!

L'any 2006, la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu va publicar “El fons arqueològic del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt”.

L'any 2006, la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu va publicar “El fons arqueològic del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt”.


Aquesta publicació acompanya l’actual exposició del mateix nom. Encara es pot visitar a la Sala d’Arqueologia de can Banús. De l’exposició inicial es conserva el discurs i el muntatge general si bé s’han anat introduint petites millores i peces noves.

És un document de 30 pàgines a través de les quals, amb text i imatges, acostem al conjunt de jaciments i peces que conformen el patrimoni arqueològic local.

Hi ha una relació de jaciments locals i d’altres dels pobles veïns. És un recorregut de gairebé 7000 anys sense sortir de Vilassar.

Ho podeu trobar a la biblioteca Pau Piferrer o al Museu Arxiu.
La referència de la publicació a la biblioteca és: CL 903 ( 467.1 Mr) Vilassar de Dalt FON

2004 Publicació: “La vil•la romana”

L'any 2004, la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu va publicar “La vil•la romana: aproximació al funcionament d’una vil•la”.

Aquesta publicació acompanyava una exposició del mateix nom.

És un document de 22 pàgines a través de les quals, amb text i imatges, acostem al lector al món romà, i més concretament, a un aspecte poc conegut com és el món rural romà: la seva estructura i funcionament i la seva importància dins de Roma.

Hi ha una relació de jaciments locals i d’altres dels pobles veïns. En el moment de la publicació no s’havien realitzat els treballs d’excavació de can Miqueló ni de les Pistes d’Atletisme, així doncs, actualment, tenim una mica d’informació de la realitat del nostre municipi fa aproximadament uns 2000 anys.

Ho podeu trobar a la biblioteca Pau Piferrer o al Museu Arxiu.
La referència de la publicació a la biblioteca és: CL 904 ( 467.1 Mr) VIL

2003 Publicació: “Evolució dels enterraments al Maresme”

L'any 2003, la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu va publicar “Evolució dels enterraments al Maresme, de la prehistòria a l’època medieval”.


Aquesta publicació acompanyava una exposició del mateix nom.
És un document de 20 pàgines a través de les quals, amb text i imatges, us proposem un recorregut pel món funerari.
Hi ha una relació de jaciments locals i d’altres dels pobles veïns.

Ho podeu trobar a la biblioteca Pau Piferrer o al Museu Arxiu.
La referència de la publicació a la biblioteca és: CL 903/904 ( 467.1 Mr) EVO

dilluns, 1 de març del 2010

Resultats enquesta febrer 2010

DELS PERSONATGES RELACIONATS, QUIN CREUS QUE HA DEIXAT MÉS EMPREMTA EN EL NOSTRE POBLE?



Mestra Viladrosa 2 (3%)




Mestre Salamero 0 (0%)



Salvador Riera 10 (15%)



Feliu de la Penya 3 (4%)



Sant Josep Oriol 1 (1%)



Jaume Ventura Campins 5 (7%)



Bonaventura Gomis Bartra 32 (50%)



Rafael Guastavino 3 (4%)



Jaume Bot i Arenes 6 (9%)



Francesc Bassols Rafart 1 (1%)







Votos hasta el momento: 63

25 02 2010 Els Sants Màrtirs al Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya

En el darrer Ple Municipal de l'Ajuntament de Vilassar de Dalt, es va aprovar per unanimitat la moció per:
- Efectuar un reconeixement especial de la Festa Major dels Sants Màrtirs pel seu alt valor cultural, històric, social i religiós.
- Sol·licitar la inscripció de la Festa en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya del Centre de Promoció de Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura dela Generalitat de Catalunya.
- Un cop realitzada la inscripció del punt anterior, iniciar els tràmits per obtenir per part de la Generalitat de Catalunya el reconeixement especial d'aquesta Festa (segons la categoria que millor s'adeqüi a la seva naturalesa).

Va ser el tercer punt de l'Ordre del Dia. Després de la lectura del contingut de la moció, on s'hi va fer una relació dels fets més destacats i una breu síntesi històrica, el Sr. Llorenç Artigas, alcalde de Vilassar de Dalt, va fer la primera intervenció. Va ressaltar les circumstàncies que permeten iniciar el procés.
Benet Oliva, es va referir a la importància de la Festa i també va remarcar que el seu grup hi votaria a favor.
En la mateixa línia van posicionar-se David Mejía, Lídia Martínez, Xavier Yelo, Joan Adell, Joan Alfons Cusidó i Francesc Andreu, que van intervenir com a portaveus de les diferents formacions polítiques.

També hi va haver una intervenció de la Presidenta de la Junta de la Confraria dels Sants Màrtirs de Vilassar de Dalt, Maria Teresa Prats, on va ressaltar l'interès d'una festa pròpia com són els Sants Màrtirs, ja que dóna identitat al poble. Va explicar la singularitat de la Festa: les completes, la obertura i la tancada dels Sants Màrtirs així com el fet que hi hagi uns goigs propis. Va finalitzar remarcant la importància dels valors que transmeten els nostres sants patrons. Va despedir la intevenció agraïnt al Sr Rector, Mn Jordi Gutiérrez, a la resta de la Confraria, al Sr. Alcalde i als Regidors i al secretari de l'ajuntament, Sr Gustau Roca, la seva col·laboració per fer possible el reconeixement de la Festa.
La Presidenta de la Junta de la Confraria, Sra Maria Teresa Prats, va estar acompanyada pel Sr Rector, Mn Jordi Gutierrez, el vicepresident de la Junta de la Confraria, Sr Joan Pibernat, i altres membres de la junta com la Sra Immaculada Baylach, la Sra Montserrat Babot, la Sra Montserrat Boquet i el Sr Xavier Vilà.

Des de la Secció d'Arqueologia sempre remarquem la importància del patrimoni, tant pel que és en si mateix com pel que representa. És un motiu d'alegria saber que l'ajuntament, en representació de tot el poble, treballa  i pren aquestes decisions.

Acompanyem aquestes línies amb la portada de l'edició especial del Full Parroquial de la Parròquia de Sant Genís de Vilassar de Dalt que ha editat Mn Jordi Gutierrez amb el contingut de la moció i la intervenció de la Presidenta de la Junta de la Confraria.