diumenge, 19 de juny del 2011

19 06 2011 III Festa de la Pre-història

Un any més, i ja en van tres, s'ha celebrat la Festa Pre-històrica de la Roca del Vallès.
La gent de Tanit ha fet una tasca de divulgació amb 10 tallers per a petits i grans per acostar la vida dels pobles del neolític al mateix temps que es feia una visita guiada de descoberta de part dels jaciments que composen la Ruta Pre-històrica.


Dels tallers, sobretot caldria ressaltar dos aspectes nous i molt sorprenents: per un costat la cabana, s'ha reproduit una cabana neolítica per tal de mostrar els elements que formaven part del dia a dia. Era un element nou. Per una altra banda, també ha estat una sorpresa molt agradable el taller - demostració del treball del sílex: material petri molt rpesent a la vida del paleolític i del neolític ja que permetia la confecció de les peces (desde raspadors a puntes puntes de fletxa) que serveien per resoldre les dificultats del dia a dia.

La demostració del treball del sílex des de la l'extració de les peces en brut del còdol fins a l'acabment d'un peça amb les seves diferents eines i formes de treball ha estat realment interessant.

Així mateix, tampoc cal desaprofitar la oportunitat de poder visitar una vegada més els jaciments (encara que sigui de forma parcial): remarcar una vegada més la importància de les Pedra de les Orenetes per la presència de pintura rupestre si bé una vegada més cal parlar de l'angixa que ens produeix veure el seu estat de conservació.

18 06 2011 El Museu de Badalona amb els Amics de Sentromà

Dissabte 18 de juny, convidats pels amics de l'assossiació Amics de Sentromà, vàrem poder visitar de manera exhaustiva el Museu de Badalona.
Haviem estat anteriorment al museu i en coneixiem les termes, però valia la pena aprofitar la oportunitat per visitar-lo després de la refroma i ampliació realitzades (el cost final va ser de 4 milions d'euros).
La visita va ser fantàstica: bona companyia, bona guia (agraïr a la Pepita Padrós, conservadora del museu les dues hores d'explicacions)... i magnífic el jaciment.

Dissabte a les 11.00 h vàrem iniciar la descoberta del nou museu: diem nou no per canvi d'ubicació sinó per la transformació radical que ha tingut. La visita comprén una superfície de 3.400 m2 (inclou les termes ja visitables anteriorment), l'exposició del fons del museu (amplicació de les peces que avans s'exposaven a la planta baixa).. a part d'una excel·lent museualització de l'espai.
Badalona (Baètulo), fundada entre el 90-70 aC, evoluciona com una gran ciutat gràcies al comerç del vi laietà (abundós però de qualitat regular). El seu declivi coincideix amb la inicial pujança de la ciutat de Barcelona (Barcino).

L'exposició està molt ben presentada, amb l'espai acuradament museualitzat i permet recòrrer la ciutat i descobrir-ne els secrets. Així mateix la part de museu "de peces" mostra la vida quotidiana. Realment interessant des d'un punt de vista arquitectònic l'entramat de carrers i les obres de les canalitzacions subterrànies (clavegueram).

Va ser dues hores llargues que es van fer curtes per descobrir la joia d'un museu que recomanem visitar.

17 06 2011 Presentació de la III edició de la Ruta Pre-històrica de la Roca

Divendres 17 de juny, a les 19.00 h, es va fer al presentació de la III edició de la Ruta Pre-històrica de la Roca. És l'acte institucional previ a la festa del diumenge.
L'acte va ser presentat per la regidora Montserrat Ametller, que amb molt d'interès està promovent el patrimoni de la vila. Va posar-nos al dia de la feina feta aquest darrer any i va presentar la conferència d'en Lluís Vila (Estrats) entron del megalitisme (va haver de substituir a darrera hora al conferenciant programat que va tenir pana amb el cotxe i que substituia al conferenciant inicial que es va trobar malament).
És realment de lloar la implicació del consistori en un projecte de difusió de patrimoni que està arrelant amb foça en el municipi.

dilluns, 13 de juny del 2011

09 06 2011 25 anys del Grup d'Història del Casal de Mataró

Sempre és important parlar de patrimoni: aquelles peces que formen part de la història local i col·lectiva. Però a vegades sembla que passi una mica desapercebuda la feina que hi ha al darrera, la d'estudiar i la de posar en valor i al "lloc que toca" tot aquest conjunt.

Actualment, parlar de patrimoni, significa en molts casos parlar d'identitat.
I és tot això i més, afegint-hi també un esperit de divulgació general (que no vol dir que calgui rebaixar en cap cas el nivell i el llistó de l'exigència) el que durant 25 anys porta a terme el Grup d'Història del Casal de Mataró.

Dijous 9 de uny de 2011, es va convocar un acte de celebració al Saló de Plens de l'Ajuntament de Mataró per recordar aquesta efemèride.
Hi va haver una intervenció del Sr Quim Graupera, president de l'entitat, recordant la trajectòria del grup. Va parlar també l'historiador Sr Joan Giménez emfatitzant la necessitat de conèixer el nostre passat. També hi va haver una conferència de la Dra Francesca Español sobre la figura de Puig i Cadafalch, sobretot fent referència a la seva faceta de restaurador i a la controvèrsia que ha significat la seva intervenció en aquest camp. L'acte el va clausurar el Sr Barón, alcalde del municipi, recordant la transformació dels darrers 25 anys que ha experimentat la capital del Maresme.
Una gran festa per recordar una trajectòria important. Moltes felicitats i a seguir treballant!