dilluns, 29 d’agost del 2011

29 08 2011 Òrrius recorda la troballa del "Tresoret"

Els Amics del Pessebre Vivent d'Òrrius han posat en marxa un seguit d'actes per recordar la troballa del "Tresoret d'Òrrius", un conjunt de més de dues-centes monedes comtals aparegudes durant les obres de restauració de la Parròquia de Sant Andreu d'Òrrius ara fa trenta anys.

Hi ha programades un conjunt d'activitats entre els dies 9-10-11 de setembre de 2011.
Hi ha dues conferències(a càrrec de l'historiador Quim Graupera i el numismàtic Miquel Crusafont), una exposició (en la qual la Secció d'Arqueologia hi ha col·laborat), una passejada (historiador local Josep Maria Roqué), un concert i fins i tot, un sopar medieval.

El Grup Arqueològic de Vilassar de Dalt va col·laborar en les obres de restauració del temple arrel de l'amistat que hi havia amb Mn Joan Capell, aleshores rector d'Òrrius. A resultes d'aquí, li van fer la proposta de pavimentar la capella de la Mare de Déu del Roser amb un enllosat de pedra i fer un graó per donar-li una separació física de la resta de l'església.
A l'haver d'aprofundir més per posar les lloses, va aparèixer, a l'angle dret de la capella una pila de monedes.

De seguida es van adonar de la importància de la troballa i es va donar comunicació a la Generalitat.

Arrel de la troballa, es va fer una segona excavació (en aquest cas dirigida des de la Universitat), per fer una excavació total de l'església. Van aparèixer diverses tombes, sitges, la fosa de la campana.... i els vestigis de les transformacions arquitectònico-contructives del temple.

Tot i així, va ser la troballa de les monedes, el que va tenir més trascendència: per un costat, la seva importància dins de la història local, en el camp de la numismàtica (a nivell de Catalunya, a causa de la singularitat de les monedes  trobades), i pel ressò que va tenir el seu valor material!(tot i que en el seu moment, el conjunt de monedes tenien un valor econòmic relativament baix).

Us adjuntem el programa d'activitats per si és del vostre interès.

No voldriem acabar aquesta nota sense felicitar als Amics edl Pessebre Vivent d'Òrrius per la iniciativa i per l'esforç per prepara un programa amb contingut i unes activitats atractives.