dilluns, 6 de febrer del 2012

06 02 2012 Visita de l'arqueòleg territorial

Dilluns al matí, amb el Sol amunt i les temperatures avall, ens vem acostar a veure la Pedra del Diable amb el Sr. Joaquim Folch, Arqueòleg Territorial dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.

El vàrem acompanyar a veure aquest magnífic element megalític que volem recuperar i dignificar per tal que pugui ocupar el lloc que li correspon deins del conjunt megalític de can Boquet.
La peça és un bloc granític de 2.90 m * 0.40 m * 0.97 m. i d'un pes aproximat de 3 Tones.

Presenta les "esgarrepades" de la pala de la màquina que fa 30/40 anys que el va tirar i una capeta de molsa que caldrà retirar. Així mateix, li vàrem mostrar la punta que es va trencar.
Una visita molt interessant per posar en relleu el patrimoni local que cal conservar i potenciar.
Així mateix, agraír la seva visita i la bona disposició per atendre els projectes i propostes de la Secció d'Arqueologia del Museu Arxiu de Vilassar de Dalt.

04 02 2012 Visites per la descoberta del patrimoni local

Tot i el temps, que si bé feia Sol regnava una temperatura gèlida, vàrem donar una calurosa acollida al Dr. Pedro Azara, Catedràtic d'Estètica i Història de l'Escola Superior d'Arquitectura de la Universitat Politècnica de Catalunya.
En una visita privada, va poder visitar la Necròpolis de les Pistes d'Atletisme, els forns romans de la Fornaca, el Teatre de la Massa, el Museu Arxiu de can Banús i el Museu Parroquial.
De la necròpolis es va comentar la important rellevància de poder documentar una ocupació del territori que comprén una ocupació temporal tan àmplia.
A la Fornaca, comentant la seva coneixença de jaciments en el Pròxim Orient es va ressaltar la importància del jaciment en sí mateix, òbviament ressaltant-ne la seva singularitat. Vàrem parlar molt concretament del compromís de conservació amb la tasca d'adequar l'edifici a les necessitats de l'element a conservar.
A la visita del teatre de la Massa va comentar que coneixia l'arquitecte, i va quedar molt sorprés de poder tocar la cúpula de Guastavino podent accedir a la lluerna central. Volem agraïr de manera pública la gestió i les facilitats que ens va donar el Regidor de Cultura Sr Xavier Yelo.
A l'exposició de la Sala d'Arqueologia del Museu Arxiu li vàrem poder donar una idea general del patrimoni del nostre poble, afegint a tots els elements ja visitats el ric patrimoni del dolmen de la Roca d'en Toni i el seu entorn.
Abans d'anar a dinar, va visitar el Museu Parroquial, on de manera molt curiosa vàrem veure les mènsules historiades de l'esglèsia gòtica conservades a la sala.
Un dissabte molt intens de feina però molt gratificant per la resposta rebuda.

Aquest és un exemple molt concret, però és al mateix temps generalitzable a les sensacions que produeix el nostre poc conegut patrimoni local quan es potencia i es projecte en la seva magnitut.

03 02 2012 Singladues número 30

Convidats pels nostres amics del CEV (Centre d'Estudis Vilassarencs) de Vilassar de Mar, divendres a la tarda vàrem assistir a l'acte de presentació i de commemoració de la publicació número 30 de Singladures.
Amb la presentació del President del CEV i director de la publicació Singladures, el Sr. Alexis Serrano i la conferència de la Dra en Història Alexandra Capdevila, l'acte presentava l'exemplar número 30 de Singladures.
El contingut, amb la participació de diferents autors, presenta articles de difusió de diferents camps (història i arqueologia, aspectes concrets de persones de la vila...). Lectura amena però no sens faltar al contigut i rigor necessaris.
És de ressaltar la dificultat (i no només atribuible a la crisi) per publicar i poder donar a conèixer treballs inèdits com els recollits, és un gran encert no permetre que aquest mitjà desaparegui.
Enhorabona pels 30 examplars i que en pugueu fer 30... i 30..... i molts més.